Hoe werkt Kamertje.nl?


Zoek je een kamer?

 1. Voor het eerst op kamers?
 2. Hoe zoek ik een kamer via internet?
 3. Belangrijke tips bij het zoeken
 4. Een kamer gevonden, en dan?

Verhuur je een kamer?

 1. Hoe verhuur je een kamer?
 2. Tips om een huurder te vinden
 3. Huurder gevonden, en dan?

Zoek je een kamer?

Op zoek naar een leuke kamer? Kamertje.nl heeft een groot aanbod voor je! Het zoeken van een kamer bestaat uit 3 stappen:

 • Zoek een geschikte kamer in de stad van je keuze
 • Ga naar de website waar de kamer wordt aangeboden
 • Stuur de verhuurder of huisgenoten een bericht dat je graag de woning wilt bezichtigen.
Ga je voor het eerst op kamers of wil je wat meer informatie? Hieronder vind je veel belangrijke informatie:

Voor het eerst op kamers?

In de eerste plaats is het belangrijk na te denken over je wensen. In wat voor type huis wil je wonen. En wil je veel of weinig huisgenoten? Woon je liever in een gemengd huis of met alleen meisjes of jongens? Er zijn verschillende type woningen:

Studentenhuis

Op kamers gaan betekent in de meeste gevallen een studentenhuis betrekken. Dan deel je in de meeste gevallen de wc, douche en keuken met huisgenoten. Soms hebben studentenhuizen een gezamenlijke woonkamer. En het kan er erg gezellig zijn. Samen eten, boodschappen doen en onderling de huishoudelijke taken verdelen. Een studentenhuis wordt particulier verhuurd of maakt deel uit van een complex van een woningcorporatie. Bij studentencomplexen komt het steeds vaker voor dat na beëindiging van de studie een student verplicht moet verhuizen.

Vind je rust en privacy belangrijk? Dan is het raadzaam te reageren op kamers met weinig huisgenoten. Uit de advertentie is vaak op te maken om wat voor een soort huis het gaat. Wanneer studenten op zoek zijn naar een rustig persoon, staat dit vaak in de advertentie vermeld.

Hospita

Wanneer je een hospitakamer huurt, woon je bij de verhuurder in huis. Toilet, badkamer en keuken worden vaak gedeeld met deze verhuurder. Het is raadzaam om vooraf een aantal afspraken te maken met de verhuurder. Mogen er bijvoorbeeld vrienden logeren? De rechten die je als huurder hebt, liggen in het geval van de hospitakamer net anders. Het gewoonlijke recht op huurbescherming gaat pas na negen maanden in. Deze periode geldt als een proefperiode. Er is wel een opzegtermijn van drie maanden.

Antikraak

De goedkoopste manier om op kamers te gaan is via antikraak. Ook op Kamertje.nl worden regelmatig antikraakwoningen aangeboden. Het gaat om tijdelijke woningen die bewoond moeten worden om krakers tegen te houden. Je hebt kans om een aantal jaar lekker goedkoop in een mooi oud pand te vertoeven, maar er kleven zeker ook nadelen aan. Vaak huur je voor een korte periode of kan je huur met een opzegtermijn van enkele weken opgezegd worden. Daarnaast zijn de voorzieningen van het huis vaak oud en in slechte staat.

Tijdelijke kamer

Steeds meer studenten vertrekken voor een periode naar het buitenland. Daardoor worden er steeds vaker tijdelijke kamers aangeboden. Misschien ideaal als je net begint met je studie en nog geen permanente ruimte hebt gevonden. Als je dan eenmaal in de stad woont, kom je sneller aan een vaste kamer. Ook hoef je geen twee keer met je meubels te slepen omdat tijdelijke kamers gemeubileerd worden aangeboden. De onderhuurder wordt alleen in dit verband als zodanig geaccepteerd, als er een schriftelijke huurovereenkomst is. Is die er niet, dan wordt het inkomen en vermogen van de onderhuurder meegeteld bij de berekening van de huursubsidie. De onderhuurder wordt dan als medebewoner gezien.

Hoe zoek ik een kamer via internet?

Bijna alle studenten zoeken hun kamer via internet. Eenvoudig en je blijft goed op de hoogte van nieuw aanbod in de stad waar jij een kamer zoekt.

Kamertje.nl

Bij Kamertje vind je een overzicht van alle beschikbare studentenkamers in jouw studentenstad. Het kan dat er woningen op staan van particuliere verhuurders of de eigenaar van het huis laat de bewoners van het huis een advertentie plaatsen zodat zij zelf een huisgenoot kunnen zoeken.

Kamertje.nl, alleen voor studenten?

Er zijn veel studenten op zoek naar een kamer bij Kamertje.nl. Maar Kamertje.nl is niet alleen voor studenten. Ook veel afgestudeerden vinden woonruimte via deze website. Soms zoeken verhuurders naar een wat ouder persoon die minder geluidsoverlast veroorzaakt dan de gemiddelde student. Wanneer je als afgestudeerd of werkend persoon op zoek bent via Kamertje.nl dan adviseren we je te reageren op kamers die bij jou passen.

Vind een kamer!

Je wensen staan op een rijtje, nu nog een kamer vinden om te huren. Stuur een enthousiaste reactie naar de verhuurder of de bewoners van huis waar jij zou willen wonen. Laat weten dat je gemotiveerd bent. Je kunt nu een uitnodiging verwachten.

Uitgenodigd?

Mag je de kamer komen bekijken? Er zijn verschillende bezichtigingen mogelijk. Het kan zijn dat je op een kijkavond wordt uitgenodigd. Het zijn de bewoners van het studentenhuis die dit organiseren en uit de genodigden een geschikte huisgenoot kiezen. De kijkavond wordt georganiseerd omdat de bewoners graag een huisgenoot hebben die in het huis past. Vaak word je op een bepaald tijdstip uitgenodigd zodat de bewoners jou alleen kunnen spreken. Soms is er een open kijkavond waar iedereen binnen kan lopen.

Belangrijke tips bij het zoeken

Het zoeken naar een kamer kan lastig zijn. En in steden als Amsterdam, Utrecht en Rotterdam zijn er nu eenmaal veel studenten en weinig kamers. Hoe vind je nu de kamer die bij je past? En waar moet je op letten? Kamertje.nl geeft hier tips om sneller aan een kamer te komen.

Begin op tijd met zoeken

Wanneer je in september gaat studeren is het zinvol al voor de zomervakantie op advertenties te reageren. Vooral in de populaire studentensteden als Amsterdam en Utrecht is bekend dat de zoektocht wat langer kan duren. Een tip is om de drukke zomerperiode te mijden en in mei al te reageren op leuke kamers.

Reageer zo snel mogelijk

Het beste kun je binnen drie dagen reageren. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans is dat de kamer al verhuurd is aan iemand anders. Meld je daarom aan voor onze e-mailservice. Wanneer er een kamer in jouw stad vrijkomt, ontvang je direct een e-mail.

Toon enthousiasme

Op sommige kamers kunnen veel reacties komen. Zorg daarom dat jouw e-mail gelezen wordt! Blijf wel beleefd en vermijd populair taalgebruik. Vooral wanneer de huiseigenaar de contactpersoon is. In de meeste gevallen zijn het de bewoners van het studentenhuis die een nieuwe bewoner zoeken. Vertel daarom iets over jezelf. Waarom verhuis je? Wat zijn je interesses? Omschrijf kort wie je bent, wat je doet en vul dit aan met een motivatie. Maar overdrijf het ook niet. Hobby’s, karaktereigenschappen, studie, leeftijd en motivatie voor de kamer zijn meestal voldoende. Je doet er goed aan de reactie wat informeler te houden dan in een reactie naar een verhuurder. Toch is het in beide gevallen raadzaam beleefd te blijven en geen spelfouten te maken.

De kijkavond

Uitgenodigd voor een kijkavond? Dat kan spannend zijn, vooral wanneer er veel meer gegadigden zijn. Maar onthoud ook dat de huidige bewoners ook ooit één of meerdere kijkavonden afgestruind hebben. Wees dan vooral jezelf. Daarnaast is het een afrader met je vader of moeder voor de deur te staan. Neem desnoods een vriend of vriendin mee, maar de beste optie is alleen gaan. En praat vooral met de bewoners, niet met andere genodigden.

Blijf kritisch!

Niet alle verhuurders zijn te vertrouwen. Hoe graag je een kamer wilt hebben, hoe wanhopig je op zoek bent, ga niet in zee met onbetrouwbare personen! Kamertje.nl doet er alles aan om oplichters en vreemde figuren van de site te weren. En dit lukt steeds beter, mede dankzij jou! Ongewenste adverteerders worden direct van de site geweerd en geblokkeerd. Als je iets verdachts tegenkomt laat het ons meteen weten. Tips om op een veilige manier een kamer te vinden:

 • Lees het contract voor de kamer goed. Teken het pas nadat je er 100% mee akkoord bent. Vraag eventueel aan een kennis het contract te beoordelen.
 • Borg betalen zonder dat je de kamer hebt gezien? Hoe betrouwbaar de huurbaas ook lijkt, dit is geen goed idee. Zelfs niet wanneer de nood hoog is. Het is slim om een afspraak te maken in de ruimte die je wilt gaan huren. Vertrouw mensen niet te snel op hun woord.
 • Bevindt de verhuurder zich in het buitenland? Wees dan zeer alert. De meeste oplichters opereren ook buiten Nederland.
 • Betaal nooit borg of huur via Western Union, Money Transfer of andere bijzondere betalingsmethoden.
 • Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het vaak ook zo.
 • Vertrouw je de zaak niet? Of ben je toch opgelicht? Doe vooral aangifte bij de politie. Meld deze dubieuze verhuurder ook aan ons.

Kamer gevonden, en dan?

Heb je een kamer gevonden? Gefeliciteerd! Maar nu moet je veel zaken regelen. In de eerste plaats wordt er een contract getekend, maar er moet vaak ook borg worden betaald. En als je eenmaal de kamer bewoont, wat kun je dan van een huisbaas verwachten? Hier vind je alle informatie over je rechten en plichten als huurder.

De huurprijs

De prijs van een kamer bestaat vaak uit twee gedeelten: de kale huur en de servicekosten. Wanneer deze bedragen niet gescheiden zijn, betaal je een all-in-huurprijs.

Kale huur

De prijs die je betaald voor de hoeveelheid ruimte die je huurt en de voorzieningen heet kale huur. Is je huurprijs erg hoog? Via een puntensysteem kun je exact berekenen wat hoeveel een huisbaas mag vragen voor een kamer. Hoe meer punten, hoe hoger de huur. De test kun je maken op de website van de Huurcommissie.

Servicekosten

Bovenop de kale huur betaal je servicekosten. Dit maandelijkse bedrag bestaat meestal uit de kosten van gas, water en licht. Maar er kunnen ook kosten bijzitten voor geleverde diensten zoals internet, de schoonmaak van gemeenschappelijke ruimten of een vergoeding voor het gebruik van meubels en stoffering. Belangrijk is dat servicekosten als een voorschot worden beschouwd. De verhuurder maakt jaarlijks een berekening van de daadwerkelijke kosten van de geleverde service. Het kan dus zijn dat je geld moet bijbetalen of geld terug krijgt.

All-in

Veel verhuurders onderscheiden de kale huur en de servicekosten niet. Als huurder mag je de huisbaas vragen dit bedrag wel te splitsen. Om je maximale toegestane volgens de huurcommissie te berekenen moet je namelijk de hoogte van de kale huur weten.

Huurverhoging

Wordt jouw huurprijs verhoogd? Er zitten wettelijke regels aan de maximale huurverhoging. Zo mag de prijs maar één keer per jaar verhoogd worden. Dit gebeurt vaak op 1 juli, maar de verhoging mag ook in een andere maand ingezet worden. Jaarlijks wordt de maximale verhoging vastgesteld op basis van de inflatie. Naast de wettelijk vastgestelde verhoging zijn er twee andere redenen voor de verhuurder die het legitimeren de huur te verhogen. In de eerste plaats als hij de woning verbeterd heeft. Daarnaast mag de huur verhoogd worden wanneer de kamer van bewoner wisselt.

De verhuurder moet jou schriftelijk op de hoogte stellen van de verhoging. Dit voorstel moet twee maanden van te voren door de huurder ontvangen zijn. In dit verzoek moet niet alleen het verhogingspercentage vastgesteld worden. De oude en nieuwe huur moeten ook duidelijk vermeld worden. Daarnaast moet de verhuurder aangeven wanneer de nieuwe huur ingaat, hoe je bezwaar kan maken en de termijn waarop je dit kunt doen.

Ben je het niet eens met de verhoging? Bezwaar maken kan. Maar controleer eerst of het zin heeft. Je kan op de website van de huurcommissie hier meer over vinden.

Huurtoeslag

Huurtoeslag is niet van toepassing op een studentenkamer. Een kamer is namelijk een onzelfstandige woonruimte. En het beschikken over een eigen woonruimte is een voorwaarde. Dus deel je de voordeur, badkamer en keuken met huisgenoten? Dan kom je niet in aanmerking voor de toeslag. Maar er zijn grensgevallen. En ook als je een studio huurt kom je in aanmerking.

Het contract

Deze schriftelijke overeenkomst stelt de afspraken tussen de verhuurder en huurder vast. Dit tekenen is vaak een formaliteit, maar let wel op. Kamertje.nl stelt hier de belangrijkste aandachtspunten op een rij.

Een mondelinge huurovereenkomst is rechtsgeldig, maar niet aan te raden. Heb je problemen met de verhuurder? Dan kun je niet terugvallen op een afspraak. Als een schriftelijke overeenkomst echt niet mogelijk is, zorg dan dat er een getuige bij de mondelinge afspraak aanwezig is.

Een contract kan voor een bepaalde of onbepaalde tijd zijn. Wanneer je een contract tekent voor een bepaalde tijd ben je verplicht de afgesproken tijd in de kamer te blijven wonen. Omgekeerd mag de verhuurder het contract niet eerder verbreken.

Een verhuurder mag contractkosten indienen. Hierbij kun je denken aan een bedrag voor de administratie, het maken van sleutels, bezichtiging van de kamer of het aanvragen van een huisvestingsvergunning. Omdat veel rechters dit zien als de normale werkzaamheden van een verhuurder moet dit een redelijk bedrag zijn.

Is er geen contract? Bijvoorbeeld omdat de verhuurder geen gehoor geeft? Wanneer je een bewijs hebt dat er drie maanden huur betaald is, heb je recht op huurbescherming.

Onderhuur

Je wilt een tijdje naar het buitenland. Of misschien heb je een stage in een andere plaats. Mag je dan je kamer onderhuren? In de meeste gevallen mag je een onzelfstandige woonruimte onderhuren, tenzij in je contract staat van niet. Je kunt dan de verhuurder alsnog om toestemming vragen. Het is slim om een contract op te stellen voor de onderhuurder.

De huur opzeggen

Ga je verhuizen? Zorg dan dat je op tijd de huurovereenkomst opzegt. Dit doe je schriftelijk in een aangetekende brief aan de verhuurder. De opzegtermijn staat gelijk aan de huurtermijn. Deze bedraagt dus meestal een maand. De verhuurder mag in principe niet zelf de huur opzeggen. Jij als huurder moet hier schriftelijk mee instemmen. Let op. Er zijn vijf gegronde redenen waarmee de verhuurder de huur kan opzeggen.

 • Als de huurder zich niet goed gedraagt
 • Als het huurcontract voor bepaalde tijd is
 • Als je niet instemt met een redelijk aanbod tot een nieuwe huurovereenkomst
 • Als de verhuurder de kamer dringend nodig heeft voor eigen gebruik
 • Als de verhuurder het bestemmingsplan voor het pand wil uitvoeren

Rechten en plichten

Wat mag je eigenlijk veranderen aan je kamer? Of heb je een lastige huisbaas? Wanneer het contract getekend is, gelden er voor jou en je huisbaas rechten en plichten. Soms is het lastig te bepalen wat nu tot de taak van de huisbaas behoort. Kamertje.nl geeft hier een duidelijk overzicht met alle rechten en plichten.

De huurder heeft recht op:
 • Privacy. De verhuurder mag niet onaangekondigd de gehuurde ruimte betreden. Hier moet de huurbaas een reden voor hebben, bijvoorbeeld onderhoudswerkzaamheden. Je bent dan wel verplicht hier toestemming voor te geven
 • Het gebruik van de gemeenschappelijk ruimtes. Deze moeten dag en nacht voor de huurder beschikbaar zijn
 • Huurbescherming. Tenzij je bij een hospita woont en korter dan negen maanden huurt
 • Je mag geen overlast hebben van de verhuurder
 • Een vergoeding van de schade die door de verhuurder aangericht is
 • De kamer naar eigen inzicht in te richten. Bijvoorbeeld verven en behangen
De huurder is verplicht om:
 • Elke maand huur te betalen. Als het contract getekend wordt, spreek je af wanneer het bedrag, meestal maandelijks, binnen moet zijn
 • Wijzigingen aan de kamer, die verder dan verven en behangen gaan, te melden aan de verhuurder. Je kunt dit het beste schriftelijk doen. Veranderingen moeten zonder noemenswaardige kosten weer ongedaan gemaakt kunnen worden door de huurbaas. Heb je met toestemming de kamer permanent verbeterd? Bij vertrek kun je een vergoeding aanvragen voor de kosten
 • Schade te vergoeden die door jou is aangericht
 • De kamer op te leveren zoals deze in de opnamestaat beschreven is. Dit betekent dat je de kamer schoon moet maken wanneer je verhuisd

Hospitakamer

Woon je bij de verhuurder in? Voor hospitakamers gelden bijzondere regels. De verhuurder heeft namelijk het recht binnen negen maanden na de ingang van de huurovereenkomst de huur op te zeggen. Er is wel een opzegtermijn van drie maanden. En als de negen maanden om zijn, heb je net als iedere huurder recht op huurbescherming.

De rechten en plichten die hierboven beschreven zijn gelden ook voor jouw kamer. Alleen moeten er duidelijkere afspraken gemaakt worden over de gemeenschappelijke ruimtes. Deze deel je niet met huisgenoten, maar met de verhuurder. De verhuurder kan eigenaar van de woning zijn of huurder van de woning. In het laatste geval ben jij een onderhuurder.

Onderhoud

Onderhoud valt ook onder rechten en plichten. Je huisbaas en jij zijn beiden verantwoordelijk voor de ruimte die jij huurt. Het is daarom goed te weten wat jij wel en niet kan verwachten van een verhuurder.

Taken huurder

De huurder is verantwoordelijk voor het kleine en dagelijkse onderhoud. Bijvoorbeeld binnenschilderwerk of het ontstoppen van de riolering. Schade die ontstaat door nalatigheid van de huurder kunnen ook in rekening worden gebracht.

Taken verhuurder

De verhuurder van een huis moet voorzien in het grote onderhoud. Tenzij anders afgesproken moet de verhuurder bijvoorbeeld het buitenschilderwerk, elektrische bedrading en verstoppingen in de hoofdriolering voor zijn rekening nemen. Ook is het een taak van de verhuurder zaken te vervangen die door slijtage aan vervanging toe zijn.

Bezwaar maken

Wat moet je doen als er problemen zijn met de verhuurder? Of als je het niet eens bent met zijn beslissing? Wanneer je de problemen niet zelf op kunt lossen, biedt de Huurcommissie uitkomst. Dit is een onafhankelijke commissie die ingesteld is door het ministerie van VROM. Via de Huurcommissie zijn formulieren te downloaden waarop je een bezwaar kunt indienen. De bezwaren moeten gaan over de aanvangshuurprijs, onderhoudsgebreken, huurverhoging, all-inprijs of servicekosten. Het indienen van een verzoek kost 11 euro.

Een inboedelverzekering

Ook al huur je maar een kamer, je doet er verstandig je inboedel te verzekeren. Juist een studentenkamer kan een aantrekkelijk doelwit zijn voor inbrekers. In een studentenhuis zijn vaak meerdere laptops, dvd-spelers en televisies aanwezig. Je moet er niet aan denken die kwijt te zijn! En een inboedelverzekering kost bijna niets. Vaak kun je een studentenverzekering afsluiten bij je eigen bank.

Nu nog de inrichting!

Heb je een kamer gevonden? Gefeliciteerd! Maar nu is het zaak om je hele uitzet bij elkaar te sparen. Sommigen kopen direct de hele Ikea leeg, maar vaak je kan jezelf veel geld besparen door rond te vragen bij familie of ze nog meubeltjes, servies, gordijnen, etc over hebben. Daarnaast is in iedere stad wel een stichting hergebruik, waar je voor heel weinig geld mooie spulletjes kan kopen.

Verhuur je een kamer?

Hoe verhuur je een kamer?

Ben jij op zoek naar een huurder of huisgenoot? Verhuur nu je kamer of woning in drie simpele stappen.

Naar wie ben je op zoek?

Kamers zijn er in soorten en maten. Voor huurders geldt dit ook. Bedenk van te voren waar de huurder aan moet voldoen. Ben je op zoek naar een rustig persoon? Of misschien zoek je een huisgenoot die het gezellig vindt samen te eten? Het is belangrijk dat de huurder een beetje past in het huis.

Het is raadzaam in de advertentie duidelijk te maken om wat voor een soort kamer er verhuurd wordt. In de advertentie beschrijf je de kamer die je verhuurd. Gaat het om een studentenhuis? Is er een gezamenlijke woonkamer? Daarnaast is de potentiële huurder vaak nieuwsgierig naar de ligging van het huis en de afstand naar de universiteit. Maak het niet mooier dan het is, maar benadruk wel de positieve kenmerken van de kamer of het huis.

Vind een huurder!

Vanaf het moment dat de advertentie van de kamer geplaatst is, kun je reacties verwachten. Je kunt zelf beslissen hoe je de uiteindelijke huurder uitkiest. Maak een selectie van interessante reacties en nodig deze mensen uit. Veel studentenhuizen houden een kijkavond om een geschikte bewoner te selecteren. Vind je het belangrijk dat iemand in het huis past? Zorg dan dat je op zijn minst een kwartier de tijd hebt voor iedere potentiële huurder die de woning komt bezichtigen. Wanneer je als verhuurder een huurder selecteert, gaat het vaak om een kennismakingsgesprek en bezichtiging van de woning. Zodra je een geschikte huurder hebt gekozen, is het wel zo netjes om de andere kandidaten even een berichtje te sturen om dat te melden.

Tips om de juiste huurder te vinden

Moeite met het vinden van een geschikte huurder? Kamertje.nl heeft enkele tips op een rijtje gezet.

Leuke oproep

Wees eerlijk over de kamer en het huis die je aanbiedt. Maar je kunt er wel voor zorgen dat het een aantrekkelijk tekst wordt. Als een kamer klein is, benadruk dan de leuke kanten van het huis. Bijvoorbeeld de gezamenlijke woonkamer waar samen gegeten wordt. Vertel ook iets over de bewoners van het huis. Is het een gemengd huis? En zijn de bewoners meer ingesteld op rust of houden ze juist van gezamenlijk koken? Daarnaast is een nette oproep zonder spelfouten veel waard. Als de advertentie betrouwbaar overkomt, reageren er meer mensen.

Een goede kijkavond

Hoeveel mensen nodig je uit? Nodig je ze tegelijk uit of allemaal na elkaar? Een kijkavond kan behoorlijk veel energie kosten, dus houd daar rekening mee. De genodigden willen zich allemaal laten horen en jij (en je huisgenoten) moet je best doen om iedereen te woord te staan. De beste optie is vaak om een uur of anderhalf kijkavond te houden en de kijkers vrij te laten wanneer ze komen binnen deze tijd. Houd het luchtig, geeft ze een rondleiding door het huis en bied een drankje aan. Conversaties ontstaan vanzelf en de eerste indruk is vaak bepalend. Bij twijfel kun je iemand nog bellen of mailen.

Niet alle verhuurders of huisbewoners kiezen voor een kijkavond. Je kunt ook kiezen voor een afspraak met een potentiële huurder. Als verhuurder wil je vaak alleen weten of je met een betrouwbaar persoon te maken hebt. Maak de afspraak altijd in de ruimte die verhuurd gaat worden.

Maak duidelijke afspraken

Zorg dat je altijd iemand gezien hebt voordat je de kamer toewijst. Wanneer je een huurder hebt gevonden is het slim vooraf afspraken te maken. Bijvoorbeeld over geluidsoverlast of huisdieren. Schoonmaken van gemeenschappelijke ruimtes kan ook een belangrijk punt van overleg zijn. Soms is het handig besproken zaken in het contract vast te leggen.

Huurder gevonden, en dan?

Wat komt er kijken bij het verhuren van een kamer? En welke rechten en plichten zijn er voor de verhuurder? Kamertje.nl heeft de informatie die verhuurders nodig hebben op een rijtje gezet.

De huurprijs

De prijs van een kamer bestaat vaak uit twee gedeelten: de kale huur en de servicekosten. Samen is dit de maximale huur en die is te bepalen in een puntensysteem. Vraag je om een all-inhuur-prijs? De huurder mag jou vragen de bedragen te scheiden in kale huur en servicekosten. Ook mag je de huur niet jaarlijks verhogen wanneer je een all-inhuur-prijs hanteert.

Kale huur

Via het puntensysteem van de huurcommissie kun je berekenen hoeveel kale huur je mag vragen voor een kamer. Dit hangt af van de oppervlakte, gezamenlijke ruimtes en voorzingen die het huis biedt.

Servicekosten

Bovenop de kale huur bereken je de servicekosten. Deze bestaan voornamelijk uit gas, water en licht. Je kunt hier maandelijks een voorschot voor vragen. Als verhuurder ben je verplicht elk jaar voor 1 juli de werkelijke servicekosten van het voorgaande kalenderjaar bekend te maken. Verschuldigde bedragen kunnen zo verrekend worden.

Huur opzeggen, mag dat?

Als verhuurder mag je niet zonder geldige reden de huurovereenkomst verbreken. Geldige redenen zijn:

 • Als de huurder zich niet goed gedraagt
 • Als het huurcontract voor bepaalde tijd is
 • Als je niet instemt met een redelijk aanbod tot een nieuwe huurovereenkomst
 • Als de verhuurder de kamer dringend nodig heeft voor eigen gebruik
 • Als de verhuurder het bestemmingsplan voor het pand wil uitvoeren

Huurverhoging

De huur mag maar één keer per jaar worden verhoogd. De meest logische huurverhoging is de wettelijk vastgestelde huurverhoging op 1 juli. Daarnaast mag de huur verhoogd worden wanneer de woning is verbeterd. Ook mag de huur verhoogt worden wanneer de kamer verandert van bewoner. Op internet is hier veel over te vinden.

Contract

Een schriftelijk huurcontract is van belang. Afspraken maken is erg belangrijk. Een mondelinge afspraak is rechtsgeldig, maar wordt sterk afgeraden. Mocht er geschil optreden, is het moeilijk bewijzen te vinden. Afspraken in een contract die in strijd zijn met de wet, gelden niet. Ook al heeft de huurder de overeenkomst ondertekend.

Een contract opstellen is niet eenvoudig, de volgende punten moeten zeker in de overeenkomst voorkomen:
 • De naam van de verhuurder
 • De naam van de eigenaar van de woonruimte
 • De naam van de huurder
 • Het adres van de woonruimte
 • De omschrijving van de woonruimte (oppervlakte)
 • De ingangsdatum van de huurperiode (indien het gaat om een bepaald periode moet ook de einddatum vermeld worden)
 • De huurprijs per betalingstermijn (het termijn mag maximaal drie maanden bedragen)
 • De datum van de jaarlijkse huurverhoging (indien van toepassing)
 • De borgsom
 • De vergoeding voor bijkomende leveringen en diensten per maand
 • Afspraken over onderhoud
Het contract moet in tweevoud door verhuurder en huurder ondertekend worden. Zo hebben beide partijen een exemplaar. Datum en plaats van ondertekening moeten hierbij vermeld worden.

Onderhuur

Veel studenten verhuren hun kamer voor enkele maanden tot een jaar omdat ze, bijvoorbeeld, een reis gaan maken. Mag dit eigenlijk wel? Er zitten regels aan verbonden en niet alle verhuurders keuren dit goed. Alleen als in de huurovereenkomst vermeld wordt dat onderhuur niet legaal is, sta je als verhuurder in je recht dit af te keuren.

Rechten en plichten

Een goede verhouding met de huurder is van belang. Kamertje.nl geeft hier een overzicht van de rechten en plichten van de verhuurder op een rij.

De verhuurder heeft recht op:
 • De huur op tijd te ontvangen
 • Geen overlast te hebben van de huurder
 • Een vergoeding te ontvangen bij schade aan de woning of inboedel
 • Om toestemming gevraagd te worden wanneer de huurder spullen van de verhuurder wil gebruiken
 • Om toestemming gevraagd te worden wanneer de huurder ruimtes wil betreden die alleen van de verhuurder zijn
 • Onderhoudstaken die op tijd door de huurder worden uitgevoerd
 • Binnen negen maanden het contract te ontbinden indien het om een hospitakamer gaat
De verhuurder heeft de plicht om:
 • De kamer in goede staat op te leveren
 • De privacy van de huurder te respecteren. Zonder toestemming de verhuurde ruimte betreden is niet toegestaan
 • Energie en gas te leveren, wanneer dit in het contract vermeld staat
 • De gedeelde voorzieningen dag en nacht toegankelijk voor de huurder te houden

Hospitakamer

Verhuur je een kamer in je eigen huis? Of is er sprake van onderhuur? Voor hospitakamers gelden een aantal uitzonderingen. Je hebt het recht binnen negen maanden de huur op te zeggen. Hier geldt een opzegtermijn van drie maanden voor. Wanneer de negen maanden voorbij zijn, heeft de huurder recht op de normale huurbescherming.

De rechten en plichten die hierboven beschreven zijn gelden ook voor het verhuren van een hospitakamer. Alleen moeten er duidelijkere afspraken gemaakt worden over de gemeenschappelijke ruimtes. Ook is het slim om met de huurder vooraf zaken als logés, huisdieren, overlast te bespreken.

Onderhoud

Als verhuurder ben je verplicht de kamer in goede staat op te leveren. En dit ook zo te houden. Klein onderhoud komt wel op rekening van de huurder. Wat hoort nu precies tot de taak van de verhuurder?

Taken verhuurder

De verhuurder van een huis moet voorzien in het grote onderhoud. Tenzij anders afgesproken moet de verhuurder bijvoorbeeld het buitenschilderwerk, elektrische bedrading en verstoppingen in de hoofdriolering voor zijn rekening nemen. Ook is het een taak van de verhuurder zaken te vervangen die door slijtage aan vervanging toe zijn.

Taken huurder

De huurder is verantwoordelijk voor het kleine en dagelijkse onderhoud. Bijvoorbeeld binnenschilderwerk of het ontstoppen van de riolering. Schade die ontstaat door nalatigheid van de huurder kunnen ook in rekening worden gebracht. Kosten die ontstaan zijn door nalatigheid van de huurder zijn voor rekening van de huurder.

Brandveiligheid

Is het huis of de kamer die verhuurd wordt brandveilig? Een belangrijke vraag omdat er nog al eens branden ontstaan in studentenhuizen. Rookmelders moeten vanzelfsprekend aanwezig zijn. Maar als verhuurder is het ook verstandig na te gaan of de woonruimte verder brandveilig is. Dit kan via de website van de brandweer. Het is bijvoorbeeld raadzaam een brandblusser op te hangen in en studentenhuis waar meerdere kamers verhuurd worden.

Geschil met de huurder

Problemen met de huurder? Misschien dat de huurder de kamer niet goed verzorgd heeft. Of hij is niet eens met de huurverhoging. Kom je hier onderling niet uit, dan biedt de Huurcommissie uitkomst. Het is een onafhankelijke commissie die ingesteld is door het ministerie van VROM. Via de Huurcommissie zijn formulieren te downloaden waarop je een bezwaar kunt indienen. De bezwaren moeten gaan over de aanvangshuurprijs, onderhoudsgebreken, huurverhoging, all-inprijs of servicekosten. Het indienen van een verzoek kost 11 euro. Echter een dergelijke zaak kan lang duren, daarom is het altijd verstandiger om samen met de huurder tot een oplossing te komen.